Chat botovi i bankarstvo — mogu li nam botovi pomoći da pružimo bolju uslugu?
News Notícias, 23/11/2017
Share Facebook Share Twitter Share Linkedin Link

Najpre online bankarstvo, a zatim aplikacije. Nesumnjivo, sledeći korak su botovi.

Ostavivši za sobom dve ekonomske krize i našavši se usred postojanih fluktuacija na globalnoj sceni, moderno bankarstvo se trenutno suočava sa problemima kojima naizgled nema ni kraja ni rešenja. Uz sve to, tržišna vrednost tradicionalnih banaka ubrzano opada — na njihovo mesto dolaze digitalni provajderi, svakim danom otimajući sve veći broj mušterija.

Da bi sprečile potpunu digitaliziciju sistema, tradicionalne banke su primorane da traže nove metode kojima bi poboljšale kvalitet svojih usluga, pojačale efikasnost i automatizovale deo procesa, i sve to s ciljem da se bankarima omogući sve lakše obavljanje sve zahtevnijeg posla. O kojoj god industriji da govorimo, digitalizacija usluga čini se najboljom metodom, a digitalna rešenja neophodnom investicijom za sve one koji teže konkurentnosti na tržištu.

Tako se tradicionalnim bankama spontano nameću chat botovi. Budući jednostavniji i pristupačniji od tradicionalnih bankarskih aplikacija, „chatbot“ softveri delotvorna su rešenja za tekuće bankarske probleme.

 

Šta su chat botovi i zašto su potrebni bankama?

Chat botovi i bankarstvo — mogu li nam botovi pomoći da pružimo bolju uslugu?

Chat botovi su programi koji koriste obradu prirodnog jezika (natural language processing) ne bi li razumeli različite glasovne ili tekstualne komande i na njih umeli da odgovore. Suštinski posmatrano, svrha chat botova je vrlo jednostavna: razumeti informacije u formi teksta ili izgovorenog pitanja i pružiti korisne odgovore.

Njihova aplikacija u bankarstvu je iz ovoga jasna — banke ih mogu upotrebiti da, umesto zaposlenih, korisnicima pruže korisne, brze i tačne odgovore. Ipak, ovakva primena je samo jedna od mnogobrojnih mogućnosti koje ovi softveri otvaraju.

Prepoznatljivost brenda je još jedna of teškoća sa kojima se tradicionalno bankarstvo trenutno suočava, ali i — po mišljenju klijenata — razlog neprestanom opadanju njegove popularnosti i pouzdanosti.

Iako veštačka inteligencija igra presudnu ulogu u njihovom programiranju, chat botovi su mnogo više od niza kompjuterskih kodova. Još bitnije, chat botovi nisu bezlični. U poređenju sa veb-sajtovima, njihova glavna prednost je interaktivna razmena podataka koja klijentima pruža bogatije korisničko iskustvo, a bankama omogućava građenje jakih brendova.